Grävlings Naturprodukter Gräsö

Gravlingsnaturprodukter

Grävlings naturprodukter Gräsö från Roslagen med fokus på tillvaratagande, hållbart leverne och återbruk.
Tillverkning av lädersmorning, tjärtvål, kådsalva, tjärsalva,
tjärljus, honungsljus, hornslöjd, smycken av fjädrar och tänder,
nautica, nålbindning, tovning med mera.
Grävlings Naturproduker Gräsö är namnet på Janne och Martina Törnqvists gemensamma dröm om ett liv bortom ekorrhjulet.
Företagets målsättning är att hålla gamla tekniker och traditioner vid liv samt i största möjliga mån arbeta på ett hållbart sätt med
naturliga råvaror, gärna sådant man kan hitta i skog och mark,
t.ex. kåda, horn och ben.
Janne är född och uppvuxen på Gräsö och har en gedigen
kunskap om djur och natur. En stor del av Grävlings
Naturprodukters produkter består av sådant Janne tagit till vara
på under skogspromenader, vid slakt och skyddsjakt. Janne
kokar salvor, tvål och skosmörja, täljer, slöjdar i ben och horn,
nålbinder, stöper och gjuter ljus, knyter nät och knopar.
Martina kommer ursprungligen från Småland och har en lång
erfarenhet inom historiskt återskapande. Hon är utbildad inom
forntida textil- och skinnhantverk och garvar, tovar, nålbinder,
syr samt gör tvål, ljus och smycken.

GRÄVLINGS NATURPRODUKTER GRÄSÖ
tel.nr: 070-3275421
www.gravlingsnaturprodukter.se
kontakt@gravlingsnaturprodukter.se
@gravlingsnaturprodukter

Margaretha Borgström

Jag bor i Östhammar och har som nybliven pensionär tagit upp keramikhantverket jag lärde mej som ung. Jag har de sista åren gått kurser för att förnya och uppdatera mina kunskaper och kommit fram till att det är brukskeramiken som ligger mej varmast om hjärtat. Tillverkar i princip bara saker jag själv skulle kunna tänka mej att använda och testar alltid produkterna före försäljning. Allt är stengods och kan därför diskas i maskin och värmas i microvågsugn.
Jag kommer till hösten att ha en liten verkstad på Ripgatan i Östhammar där jag kan tillverka och sälja min keramik.
Margareta Borgström
Ripgatan 18
742 36 Östhammar
mborgstrm@yahoo.se
070- 327 14 07

 

Gunilla Jansson

GunillaJ_keramik

Jag växte upp i ett hem omgivet av sömnad, slöjd och annat konsthantverk och började tidigt väva. Jag gör bordsmattor och golvmattor i olika vävtekniker. Efter en lång period med batik väcktes intresse för keramik och ett antal kurser följde. Idag arbetar jag främst med keramik, stengods både kavling och drejning. På senare år har jag också tagit upp min fars stora intresse, silversmide

Lövmovägen 90
194 65 Upplands Väsby
0173-620 17, 08-590 31 225, 070-251 11 66

Louise Hansson

Lin av Louise Hansson

Lin
Lin är en gammal kulturväxt som har odlats här i Uppland sedan urminnes tider. Denna växt har fascinerat mig sedan barndomen, då min mormor berättade om linodling, från sådd till skörd samt den långa och arbetsamma processen och beredningen av linfibern som sedan spanns till garn. Detta intresse fick mig att odla spånadslin och utforska dess möjligheter. Det som har förtrollat mig är linets vackra ljusblå blommor som blommar två månader efter sådd och när vinden sveper igenom linfältet svajar det likt ett böljande blått hav!

Efter blomningen bildas en frökapsel som mognar från grönt till gult. Linstjälkarna med sina kapslar har inspirerat mig till att utveckla ett hantverk.Istället för att bereda linet till garn använder jag den naturliga linstjälken till mitt skapande i form av egendesignat linhantverk. Det sägs enligt gammal folktro att i vissa landskap tillverkade man ett föremål av lin, en form av ”lingömma” som skulle bringa ett gott skördeår inför nästkommande år. Detta har jag tagit fasta på i mitt hantverk och utvecklat efter mitt eget tycke och smak. Lin är ett naturmaterial som förändras i färg beroende på väder och vind, vilket gör det mer levande i sin natur. För var dag som går desto vackrare blir linet! Förutom mitt linhantverk arbetar jag också med textil och syr kuddar, väskor, vetevärmare, väver, stickar och virkar samt tovar diverse föremål.

Draknäs 20
724 94 Östhammar
0173-143 00, 070-291 69 83
louise7@telia.com

“momo” Cecilia Sjöberg

Textil och Trikåprodukter

 

Jag sydde mycket till barnen när de var små och det utökades till ett litet företag i tygbranchen. Företaget fick vila i ungefär 20 år och så väcktes sylusten till liv igen när vi fick barnbarn. Nu är företaget, Cecilia Textilia,  återupplivat och alla mina alster märks med ”momo”

Det började med mössor och nu har produktionen utökats med pannband, dregglisar, ”halsbuffar” och napphållare.

När andan faller på lägger jag upp lite bilder under ”syttavmomo” på Instagram och Facebook så gå gärna in och titta!

Jag finns både i Öregrund och Uppsala och är ibland med på lite marknader i närområdet.

 

Cecilia Sjöberg

Kaptensgatan 8, 742 42 Öregrund

Klostergatan 21 B, 753 21 Uppsala

070-523 52 59, cecilia.sjoberg@gmail.com

 

Gunilla Pettersson

Saft, marmelad, sylt

Gunilla

Jag bor i Elvisjö som ligger ungefär en mil från Forsmark. Jag tillverkar sylt, marmelad och saft av bär plockade i mitt närområde.

Gunillas Bondgårdsprodukter
Marmelader: Havtorns, fläder och rabarber/morot/citron (Tant Margit)
Aroniasylt
Flädersaft

Elvisjö 42
742 94 Östhammar
01735141 37, 070-341 32 23
kjell_elvisjo@telia.com

Anders Nord

 

Jag täljer och smider. Tradition, funktion, återvinning, skuren yta, överskottsmaterial, naturens former, hammaren, kraft, skaparglädje, utmaning och lite egen knorr blir till något som någon vill ha. Det gör mig glad…..

 

 

Lena André

Lena

Jag målar olika träprodukter. Det är främst bruksföremål som filterhållare, smörknivar, flasköppnare, skohorn, nyckelskåp mm. I mitt sortiment finns även välkommenskyltar, trädgårdsskyltar och budskapstavlor.

Gärdesvägen 9
756 51 Uppsala
018-32 43 18, 0739-77 10 18
lena_andre@hotmail.com

Birgitta Borgström

Vävning, knyppling, stickning, spinning

Birgitta_

Mitt stor intresse har alltid varit hemslöjd och främst vävning av trasmattor och löpare i olika tekniker. Men även knyppling, frivolitet, japansk broderi samt att spinna garn av hundhår som sedan blir till vantar och sockor. Det händer att jag får en bit av en tapet, ett gardintyg eller en målad träbit som jag försöker plocka upp färgerna ur till den beställda mattan.
Mina alster kan man finna i Forsmark och Lövstabruk. Jag brukar också vara med på olika hantverksmarknader i närområdet. På julmarknader kan mina tvåändsstickade vantar eller varma goa raggsockor komma väl till pass.

Johannisfors 204
742 94 Östhammar
0173-128 40

Kyll Hellberg

Waldorfdockor

 

Jag heter Kyll Hellberg och syr sedan 32 år tillbaks Waldorfdockor och Waldorfinspirerade änglar.

  • De Waldorfdockor jag tillverkar är bl.a.  Stora-, Mellan-, och Småsyskon-       Kramdockor (med hår eller luva) i två olika hudfärger (ljus och mörk) samt även  Dockskåpsdockor (3 storlek som passar ett Lundbyskåp) ,
  • Jag gör också  2 typer av  Mobiler, dels med vadderad ring dels som barnvagnsmobil.
  • Mina mindre dockor är Broschdockor, Dockor i ask, Dockor i ostron samt min nyaste produkt Orospåsar (med ursprung i Guatemala)
  • Dessutom gör jag tre typer av Skyddsänglar: små- respektive stora skyddsänglar samt raka änglar. De små är 6-7 cm långa, de stora är 10-11 cm och de raka är 18-20 cm långa.
  • Självklart gör jag också dockor på beställning utifrån var och ens önskemål!

Materialet består bl.a. av ull och bomull, bomullen (80%) i velouren i dockornas dräkter är alltid G.O.T.S certifierade.

Det betyder ekologisk bomull, giftfria färger samt kontrollerade arbetsförhållanden och löner till de textilarbetare som väver tygerna.

Jag har en egen webb shop på www.kyllshantverk.se, (både svensk och engelsk variant)  en Facebooksida  (https://www.facebook.com/KyllsWaldorfdockor/ )   samt ett Instagram-konto  kyll.hellberg   (https://www.instagram.com/kyll.hellberg/)